Nieuws

Het INAO heeft formeel het gebruik van zes nieuwe rassen in Bordeaux goedgekeurd.

Bron: The Drinks Business.

Het Franse bestuursorgaan voor de landbouw (INAO, Institut National de l’Origine et de la Qualité) heeft het gebruik van vier nieuwe blauwe variëteiten – Arinarnoa (merlot x petit verdot), Castets (uit Aveyron (zuidwest Frankrijk), Marselan (cab. sauv x grenache) en Touriga Nacional (bekend uit Douro gebied) – en twee witte variëteiten – Alvarinho en Liliorila (barroque – u weet wel van Tursan, zuidwest Frankrijk – x chardonnay- goedgekeurd, met toestemming voor aanplant voor dit jaar. Deze werden voorgesteld bij de aanvraag in 2019.

De rassen werden naar voren gebracht door wijnmakers in de Bordeaux en Bordeaux Supérieur AOC’s (en gelden dus niet voor de gemeente appellations als Pauillac, Margaux enz.) In de zomer van 2019 als een potentieel middel om met verschillende groeicycli en rijpingsperiodes om te gaan in het licht van een veranderend klimaat. Wetenschappers in Bordeaux keken naar 52 variëteiten voor mogelijk toekomstig gebruik voordat ze zich vestigden op de laatste zes die als bijzonder geschikt werden beschouwd vanwege hun vermogen om met waterstress om te gaan en om later te rijpen.

Wanneer de aanplant begint, zullen de nieuwe variëteiten beperkt zijn tot slechts 5% van de totale oppervlakte van een landgoed en niet meer dan 10% van de blend mogen bevatten in rood of wit. Deze nieuwe rassen zullen naast de reeds toegestane rassen staan: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec, Carménère, Petit Verdot voor rood – en Sémillon, Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris, Muscadelle, Colombard, Ugni Blanc, Merlot Blanc en Mauzac voor wit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.