Nieuws

Soave keurt 33 nieuwe ‘crus’ goed.

De Italiaanse regio Soave heeft de oprichting aangekondigd van 33 nieuwe single vineyard units, die 38% van de totale oppervlakte van de DO beslaan.

Er is meer dan 15 jaar nauwgezet onderzoek voor nodig om de nieuwe ‘Unità Geografica Aggiuntiva’ of ‘Additionele geografische eenheden’ (UGA) te lokaliseren, rekening houdend met hun terroir, geschiedenis en wijnkwaliteit.

Deze nieuwe UGA’s (het Italiaanse equivalent van een ‘cru’ en duidt een bepaalde wijngaard binnen een appellatie aan) kunnen nu afzonderlijk worden gevinifieerd door telers in Soave, waarbij hun namen op het etiket verschijnen uit de vintage van 2019. Zoals bij alle locaties met één wijngaard, moet wijn met de naam van een UGA op unieke wijze worden gemaakt van druiven die op die specifieke locatie zijn geteeld.

In totaal beslaan ze 38% of ongeveer 2.660 hectare van de in totaal 7.000 hectare die in Soave zijn aangeplant De nieuwe crus beslaat alle vier de belangrijkste grondsoorten in de regio, van de kalksteen in Mezzane tot het vulkanische gesteente in de Alpone-vallei, maar alle nieuwe locaties liggen op hellingen. Het grootste deel van de nieuw ingedeelde wijngaarden, waarvan 28, bevinden zich in de Soave Classico-zone, met nog drie (Broia, Paradiso en Monte di Colognola) in het westen van de appellatie en de laatste twee (Duello en Roncà Monte Calvarina) in het oosten een deel. Telers hebben 23 van de nieuwe sites opgeëist voor het bottelen van hun 2019-wijnen, dus de nieuwe sites zullen worden vermeld op naar schatting 3,5 miljoen flessen van dat jaargang.

De nieuwe sites zijn: Castelcerino, Colombara, Froscà, Fittà, Foscarino, Volpare, Tremenalto, Carbonare, Tenda, Corte Durlo, Rugate, Croce, Costalunga, Coste, Zoppega, Menini, Monte Grande, Ca ‘del Vento, Castellaro, Pressoni, Broia, Brognoligo, Costalta, Paradiso, Costeggiola, Casarsa, Monte di Colognola, Campagnola, Pigno, Duello, Sengialta, Ponsarà, Roncà- Monte Calvarina.

Een volledig overzicht van elke site is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.