Nieuws

Wijnland Chili Proefnotities

Het wijnland Chili heeft een bijzondere ligging tussen de Andes in het oosten en de Stille Oceaan in het westen. 80% van het landschap is bergachtig. Het is smal en zeer lang met een totale lengte van bijna 4300 kilometer en in de breedte amper 100. Het klimaat is over het algemeen warm, droog en mediterraan, naar het zuiden toe merkbaar koeler en wat natter. De warmte wordt getemperd door een aantal verkoelende invloeden. Die van de Humbolt current – de koude oceaanstroom – en de hoogteligging.

Humboldstroom

Aan de westkant is de Stille Oceaan en een stukje landinwaarts vormt een langgerekt kustgebergte een blokkade voor het verkoelend effect van de oceaan. Ten oosten vormt het Andes gebergte de grens met Argentinië. Beide gebergtes komen in het noorden bij elkaar en vormt een vruchtbare, Centrale Valley tussen die twee gebergtes net ten zuiden van de hoofdstad Santiago. Deze Centrale Vallei kent in het kustgebergte een aantal openingen, ontstaan door erosie van rivierwater, dat de weg zoekt naar de lager gelegen Stille Oceaan in het westen. Tijdens de dag dringt de zeebries, gedragen door de koude Humboldtstroom, het binnenland binnen waarbij ook mist kan ontstaan. De openingen in het kustgebergte fungeren daarbij als trechter. Ook daalt elke nacht koude lucht van de besneeuwde toppen van de Andes in het oogsten. Dit legt een koele deken over de gaarden op de hellingen en zorgt ervoor dat de warme dagtemperatuur flink naar beneden wordt gebracht. Dit effect vertraagt de rijping aanzienlijk en conserveert aroma’s en zuren in de druiven. Dit effect wordt ook wel Diurnal range genoemd.

Zone indeling

In het langgerekte Chili is er regionaal veel verschil in klimaten en die zijn dan ook ingedeeld in DO’s welke onderverdeeld zijn in sub gebieden en vervolgens weer in zones, waarbij de klimatologische omstandigheden wat uniformer zijn. Door deze klimatologische verschijnselen is er besloten in 2012 de gaarden van Chili op een andere manier in te delen en een nieuw zoneficatie systeem te introduceren. De indeling deelt de zones in van oost naar west met de aanduidingen Costa (kust), Entre Cordilleras (tussen de bergketens) en Andes (het berggebied in het oosten).

Door deze grote klimatologische verschillen, druiventeelt, gebruikte rassen, vinificatie en rijping is er een grote diversiteit aan wijnstijlen mogelijk. Het droge, zonnige groeiseizoen zorgt ervoor dat de druiven vrijwel altijd rijp worden en schimmelziekten tot een minimum beperkt blijven. Biologische druiventeelt is hier dus makkelijk toepasbaar. Door het tekort aan water in het groeiseizoen wordt er vrij algemeen geïrrigeerd. In het zuiden van de Chili (Maule, Bío-Bío, Itata) worden de wijngaarden overigens heel vaak ‘dry-farmed’ bewerkt. Dat betekent dat hier de meestal oude bush-vines niet geïrrigeerd worden. Hier tref je dan ook het oeroude ras aan als de pionier país (listán prieto in Spanje), geïntroduceerd door Spaanse Missionaressen, vandaar ook vaak Mission Grape genoemd naast moscatel Alejandría en cinsault. Het werkpaard in Chili is cabernet sauvignon, gevolgd door merlot en carmenère. De witte zijn vooral sauvignon blanc en chardonnay Hiervan worden wijnen in elke stijl denkbaar gecreëerd. Dat Chili boeiende wijnen produceert in elke prijsklasse mocht ik onlangs wederom ervaren in onderstaande wijnen.

Ai! Brut Sparkling Wine D.O. Valle del Bío-Bío, Mujer Andina Wines.
Verfrissende bubbel uit het zuidelijke Bío-Bío van 60% chardonnay aangevuld met pinot noir. Gemaakt volgens de tankmethode geeft dit een bruisende wijn met een bleke kleur en een fijne mousse. In de ingetogen geur valt vooral delicaat fruit te ontdekken van peer, gele appel, groene pruim, nectarine, bloesem en licht biscuit. Op het palet is de wijn iets mild, geheel in balans met opwekkende, forse zuren en crèmige mousse. De wijn heeft een lichte body met een delicate afdronk. Met deze Ai! (Japans fonetisch voor liefde, verwijzing naar Aÿ in Champagne en een superlatief in Chili) haal je een prosecco-achtige wijn in huis van prima kwaliteit.

Sauvignon blanc Amayna 2022 Leyda Valley, Carcés Silva Family Vineyards
Met druiven die dagelijks de Grote Oceaan als uitzicht hebben – Leyda is een subzone van San Antonio Valley – verwacht je een knisperende wijn. Dat maakt deze wijn helemaal waar. Stuivende aroma’s in de ‘groene stijl’ zoals tuinkruiden, Granny Smith appel en paprika. Ook wat tropische tonen zijn verweven in de aangename geur als passievrucht en ananas. In de mond is de wijn droog met hoge zuren en het aroma in neus is helemaal present. Ook een beschuit achtige smaak is waar te nemen door rijping op de lie. De vrij lange afdronk is behoorlijk intens en de wijn is van zeer goede kwaliteit.

Sauvignon blanc Cipress Vineyard San Antonia Valley 2022, Viña Casa Marín
Complexe sauvignon blanc van zeer goed, geselecteerd fruit afkomstig van gaarden aan de rand van de Grote Oceaan. De bodem bestaan uit graniet en kalkzandsteen. In de goed gevulde neus valt veel te ontdekken. Van asperge, groene appel, grapefruit, perzik, Cavaillon meloen en zelfs iets biscuit en de rokerigheid van vuursteen. Op het pallet is het een vrij volle wijn met body, perfect ondersteund door de fijne, mondwaterende zuren. Qua smaakgehalte is de wijn wat ingetogener dan in de geur en meer breed. Een prachtige sauvignon blanc met lengte, volheid en een uitstekende tafelgenoot. Voortreffelijk.

Cinsault ‘Copa’ Viñedo Antiguo Secano Interior Valle de Itata 2019, Vitivinicola los Amigos
Hoewel voornamelijk in Zuid-Frankrijk gebruikt als aroma druif naast grenache in roséwijnen, treft je dit ras in het zuiden vooral solo aan met lichte, fruitige rode wijnen. Ook deze wijn uit Florida in Itata, het prachtige gebied in zuid-Chili, heeft een bleke, kleur en veel rood fruit in de neus. Denk aan aalbessen, cranberry, framboos en rode kers gecompleteerd met wat aardse tonen. De smaak is droog met wederom die verfrissende aroma’s van de rode vruchten en levendigheid met fijne zuren en lichte tannine. Het rode fruit zet mooi voort in de afdronk en maakt dit glas tot een fijn type wijn welke altijd en overal kan. Prettig glas.

Cabernet Franc Maipo Valley Gran Reserva ‘Always Organic’ 2019, Vitinicola y commercial Teillery
Van wijngaarden rond Santiago wordt deze fijne cabernet franc gemaakt. Vrij diepe kleur met geuren van rode kers, pruim, granaatappel, bosbes, iets paprika, wat zoethout, de geur van natte potgrond en een snufje tabak. De smaak is lekker sappig met niet al te forse tannine, prettige zuren en de smaken blijft goed standhouden. Het is een niet te zware wijn, eerder aan de soepele kant. De afdronk is van goede lengte en laat een prettige indruk achter. Prima wijn en goed gemaakt.

Cabernet sauvignon ‘Ceniciento’ Valle del Maule 2020, Moretta Wines
De druiven groeien in Cauquenies. In de binnenlanden van Maule Valley is de bodem zeer droog, bestaande uit graniet en quartz en worden de stokken dry-farmed, niet geïrrigeerd verbouwd. De wijn krijgt een voor- en naweking en rijpt 10 maanden in groot Frans hout. De wijn toont een diepe kleur met behoorlijke intense, aroma’s van vooral zwart fruit als bosbes, braam en iets gestoofde pruim. Ook wat zwarte peper, zoethout, cederhout, iets vanille en wat natte bladeren zijn te ontdekken. De wijn is vrij vol in de mond met veel fruit en belegen smaken. De tannine zijn ruim aanwezig maar geven met de sappige zuren een goed tegenwicht aan het wat hoge alcoholgehalte. Mooie balans dus met goede smaakvoortzetting en lange finale. Zeer goede wijn die veel genot biedt.

‘Kuyen’ 2019, Maipo Valley, Antiyal y Cia
Deze blend van syrah, cabernet sauvignon, carmenère en petit verdot. Heeft een diepe kleur en bezit een vrij complexe geur. Allerhande zwarte vruchten als braam, bosbes, gestoofde pruimen en zwarte kersen zijn te ontdekken. De rijping van 1 jaar op Frans hout (1/3 nieuw) geeft vooral secundaire aroma’s van vanille, ceder, zoete specerijen en iets chocolade. Ook een vleugje eucalyptus, zoethout en leder zijn aanwezig. De smaak is vrij vol met behoorlijk alcohol wat de wijn een wat milde aanzet geeft. De wijn is verrassend zacht met zeer rijpe, zijdezachte tannine en fijne zuren en geeft veel karakter. Vooral de zoete, rijpe smaken van fruit, hout en lagering komen door in de smaak. De afdronk is lang en zeer aangenaam complex. Veel wijn met veel smaak.

Cabernet sauvignon Grand Reserve Curicó Valley 2017, Picunche Wines
De wijn toont een diepe kleur met een granaatrode rand. In de behoorlijk intense neus is direct de ouderdom te herkennen, de wijn is volledig en mooi ontwikkeld. Vooral aardse tonen, tabak, paddenstoel, walnoot, natte bladeren, gedroogde zwarte bessen, vanille, ceder, koffie, kortom veel mooie ontwikkelingsgeuren. Volle inzet met mooie zuurgraad en tannines die heel mooi ontwikkeld en zacht zijn. Volledig geïntegreerd in de smaak en in balans met de alcohol en zuren. De smaken zijn in de mond iets minder intens dan de neus en blijven lang na in de complexe finale met veel elegantie. Zeer goede wijn die nu optimaal genieten geeft.

Malbec, syrah Durif Maipo Costa 2016, Maurizio Garibaldi
Bijzondere single vineyard blend uit het kustgebergte met een diepe kleur en wat ontwikkeling. Zachte, ingetogen neus die veel complexiteit laat zien. Vooral gerijpte tonen van aarde, bosgrond, vlezigheid, cederhout, zoethout, rook. Ook fruit is te ontdekken als vijgen, gestoofde pruimen, bramen en bessen. Het fruit is niet zo zoetig gestoofd en wordt ondersteund met een zekere frisse toets van tomatenblad en een specerij impressie van peper en nootmuskaat. Heel complex dus. In de mond is de wijn heel vol met veel power. De tannine is erg rijp, zacht en fijn verweven met de complexe smaak. De mooie balans, mede door de fijne zuren, en complexiteit geeft de wijn grootsheid. De afdronk is lang en maakt dit tot een voortreffelijke wijn.

Pulso Lolol Vineyards Colchagua Costa 2014, Pulso Wines
Lolol is een eersteklas sub-gebied voor top wijnen in het zuidwensten van Colchagua niet ver van de kust. Deze Pulse is gemaakt van malbec aangevuld met 8% cabernet franc, welke als hele bessen en deels hele trossen wordt meevergist. De wijn rijpt in eivormig beton en een jaar in gebruikte barriques. De wijn toont nog erg levendig voor 2014, diep en granaat. Intense geur van nog veel fris fruit, pruimen, bramen, bosbes, grenadine en iets jamachtig. Ook wat toast, kaneel, tabak, aarde, bosgrond en leder zijn in de zeer complexe geur te herkennen. Een heerlijke inzet, verfijnd en heel verfrissend door de verrassend aanwezige zuren, die de body van de wijn, de alcohol en de rijke smaken prachtig ondersteund. De wijn lijkt veel jeugdiger in de mond dan in de neus. De tannine zijn fors maar zijdezacht en rijp. De afdronk is lang en vrij intens. Het is optimaal genieten van deze voortreffelijke wijn.

‘La Píu Belle” Valle de Cachapoal 2020, Viña Vik
De kunstzinnige uitstraling van de fles is opmerkelijk. Deze wijn is mij zeer bekend want ik voer Viña Vik al een aantal jaren in de webwinkel, na een bezoek in 2012. Toen nog geen luxe hotel en ‘state-of-the-art’ winery. Men begon men hier in Millahue in zeecontainers met wijnmaken. Het gat voor de winery werd net gegraven. Dit project, van de Noor Alexander Vik, is inmiddels uitgegroeid tot een van de voornaamste in Chili. Dit is het tweede label van Viña Vik en gecomponeerd met ongeveer gelijke delen Cabernet sauvignon en carmenère aangevuld met iets syrah. De wijn toont ondoorzichtig diep robijn. In de vrij intense, verleidelijke geur is direct veel rijp, zwart fruit te ontdekken van zwarte bes, bramen, bosbes en ook wat fris rood fruit als kers en framboos. Door de houtrijping van 24 maanden is er wat vanille en potloodslijpsel aanwezig. De geur is complex en is nog vrij jeugdig. Op het pallet is de wijn heerlijk complex met heel veel zwart, zeer precies en rijp fruit en wat gerijpte tonen. Prachtig in harmonie met het opwekkende zuur, de fijne tannine en het alcoholgehalte. Het maakt het geheel tot een volle wijn die eindigt in een lange, werkelijk schitterende afdronk. Nu (2022) op dronk, maar wordt nog verfijnder na een paar jaar kelderrust.

Syrah Tardío Casa Reus Valle Central 2019, Santa Catalina
Opmerkelijke wijn van overrijp geplukte syrah druiven met 13% Vol. alcohol en rijping van een jaar in barriques.
In de geur is de wijn wat bescheiden en ingetogen van wat kersen op alcohol verpakt in chocolade (ja, die Mon Chèri bonbons). Ook wat Bramenjam, vijgen, zoethout en geuren van vanille en noten. De smaak is mooi zoet en fijn in balans met de zuren en tannine, wat het geheel niet plakkerig maakt. Het fruit komt mooi in de smaak naar voren samen met het chocolade en zoete specerijen. De afdronk is niet heel erg lang en eindigt iets drogend. Prima wijn.

One thought on “Wijnland Chili Proefnotities

 1. Hallo Edwin,

  Je proefde toen ook de Masintin Cinsault uit Itata en Masintin Carinena uit Maule. Van wat ik door kreeg van Joaquin en ProChile kon ik opmaken dat je bevindingen erg positief waren. Dat is uiteraard erg fijn!

  We zijn voor de Nederlandse markt nog op zoek naar de juiste distributeur (we importeren in EU zelf maar kunnen uiteraard EXW werken). Zou u ons daartoe in de juiste richting kunnen wijzen of anderzijds kunnen helpen?

  Alvast erg bedankt!

  met vriendelijke groeten,

  Michaël Komen
  Vinos Masintin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.