Cursus wijn spijs ‘Harmonie in wijn & gerecht’ dinsdagen, start najaar 2021 Amersfoort

Admin bar avatar
Edwin Raben
harmonie wijn en gerecht combineren
€695,00
 • 0 student
 • 0 lessons
 • 0 quizzes
 • 5 day duration
0 student

Alle klassikale lessen op de Edwines School worden gegeven volgens de RIVM-richtlijnen!

Cursus Harmonie in wijn & Gerecht

Bent u op zoek naar een wijnspijs cursus op een helder en toepasbaar niveau? Wilt u leren hoe u een wijn blind kunt beschrijven op smaakprofiel? Door zelf te koken, de geslaagde combinatie kunt bereiken? Dan is deze interactieve cursus van 5 intensieve lessen een absolute aanrader.

Edwin Raben, uw docent en oud-sommelier, vindt het belangrijk dat er praktische richtlijnen aangeleerd worden. U kunt zodoende zelf verder in de boeiende wereld van smaak en de harmonie tussen dranken en gerechten.

Voor wie?

De cursus Harmonie in Wijn & Gerecht  is bestemd voor iedereen die geïnteresseerd is in de kunst van het combineren van wijnen en gerechten, zoals professionals uit de wijnsector en de horeca. Wellicht een must voor (aankomende) sommeliers. Bent u winkelier, horecamedewerker, culinaire blogger, kok met wijnpassie of enthousiaste wijnliefhebber? Dan is dit ook de cursus voor u. Wij adviseren enige basiskennis in wijn- en kookkennis, dat maakt de cursus veel beter toepasbaar. De minimale leeftijd is 18 jaar en ouder.

harmonie wijn en gerechtWat leert u?

We gaan eerst kijken hoe smaak werkt en hoe we proeven. Aan de hand van een heldere methodiek gaan we wijnen (ook komen andere dranken als bier en thee aan bod) beoordelen en daar gerechtjes (hapjes/amuse formaat) bij combineren. Daarbij is er gekozen voor een goede en een minder geslaagde combinatie en wat daarvan de effecten zijn. Een les gaan we zelf, onder leiding van de chef, in het Kookcollege aan de slag, wat een schat aan praktisch inzicht geeft. Elke les kent een thema die we gaan uitdiepen. Alle lessen zijn een afwisseling van theorie en praktijk, waarbij we ten minste 8 wijnen en 4 gerechten proeven. Bovendien gaan we ook ervaren wat  de mogelijkheden van andere dranken zijn als, thee bier, cider en gedistilleerd. We gebruiken het geprezen boek Het Nieuwe Proefboek van Peter Klosse en Angélique Schmeinck. Dit boek is te bestellen bij aanmelding van de cursus mocht u het niet in uw bezit hebben.

De cursus bestaat uit 5 lessen van ongeveer 3 uur en daarnaast adviseren wij wat thuisstudie, gemiddeld 4 uur per week om zoveel mogelijk uit de cursus te halen.

Om iedere deelnemer goed te kunnen begeleiden worden slechts 16 cursisten toegelaten.

Is er een examen?

De cursus Harmonie in Wijn & Gerecht ken geen examen, maar wordt afgesloten met een korte theoretische toets gevolgd door een proef technische deel waarin een aantal dranken met gerechten gecombineerd worden.

Na afloop ontvangt u een persoonlijk deelname certificaat van Edwines School.

Wat zijn de lesdata en tijden?

De lessen zullen op dinsdagmiddagen plaatsvinden van 13.00 uur tot 16.30 uur (uitloop is mogelijk). Start bij voldoende deelname (minimaal 8 studenten).

De lessen zijn op:

 • 5 oktober 2021
 • 19 oktober 2021
 • 26 oktober 2021
 • 2 november 2021
 • 16 november 2021 (met afsluitende toets)

In totaal zijn er 5 lesmomenten inclusief een kookles. Gebruik tussendoor zoveel mogelijk tijd voor zelfstudie. Regelmatige studie maakt de cursus immers waardevoller.

Wat kost het en wat krijg ik ervoor?

De totaalprijs voor deze complete cursus is € 695, –

In dit bedrag is alles opgenomen:

 • 5 lessen van 3 uur elk. (inclusief 1 kookles).
 • De eindtoets (korte theoretische- en proeftoets).
 • De te proeven wijnen (minimaal 8 per les, meer dan 40 wijnen maar ook overige dranken als thee, bier, cider en gedistilleerd) van uiteenlopend niveau.
 • De gerechtjes van elke les. Dit zijn gerechtjes in amuse formaat, niet maaltijd vervangend.
 • Koffie, thee, water tijdens de les en in de pauze.
 • Het studiepakket met ringband, tabbladen, proefformulieren
 • Korting op het assortiment in de webwinkel van Edwines.com.
 • Korting op het wijntijdschrift Perswijn.
 • Eigen account en toegang tot Edwines School Campus met extra ondersteuning, presentaties e.d.
 • Persoonlijke coaching door Edwin Raben.
 • Een persoonlijk deelname certificaat van Edwines School na afloop.
 • De btw. (Zakelijke bedrijfsfactuur is uiteraard mogelijk zodat btw fiscaal aftrekbaar is).

Goed om te vermelden:

 • Het Nieuwe Proefboek van Peter Klosse & Angéliqie Schneinck kan bij aanmelding van de cursus besteld worden voor de normale winkelprijs van € 39,99. U kunt dit aangeven bij uw aanmelding.
 • Wij proeven met de Edwines School Tasting Box met 6 professionele Spiegelau Expert Tasting proefglazen en spuwbakje die u elke les mee dient te nemen.  Mocht u deze wensen aan te schaffen kunt u dit bij aanmelding aangeven op het inschrijfformulier. De meerpijs hiervan is € 42,50

 • Na betaling van het cursusbedrag zal het studiepakket ruim voor aanvang van de cursus thuis worden gestuurd zodat u direct aan de slag kunt.

Wat is de locatie?

De lessen van de cursus Harmonie in Wijn & Gerecht vinden plaats in het Kookcollege in Amersfoort. Een geweldige locatie met goede bereikbaarheid, veel kookeilanden en bovendien met vernuftige multimedia uitgerust. Alles ruim op 300m2 met de beste apparatuur, mooi servies en meer dan uitstekende begeleiding van eigenaar Janco Robben. Janco heeft jarenlang gewerkt in nationale en internationale restaurants met één of meerdere Michelin sterren. Hij leerde het vak in de keuken bij Gordon Ramsey en heeft al heel wat sterrenkeukens van binnen gezien. Hij werkte onder andere bij De Hoefslag, De Nederlanden en Karel V.)

Het Kookcollege
Nijverheidsweg Noord 55A
3812 PK Amersfoort
033 760 01 85

Wat kan ik na deze cursus?

U bent in staat een smaakprofiel van een drank of gerecht te bepalen. U leert inzicht te krijgen in smaak en welke reacties elkaar wel of niet kunnen verdragen. Bovendien kunt u vooraf al een gedegen inschatting van een geslaagde combinatie maken.

Na deze cursus kunt u verder naar een van de cursussen op de Edwines School, de WSET Level 3 Award in Wines (gevorderden) bijvoorbeeld of naar WSET Level 2 in Spirits.

Cursusonderdelen zijn leeg
Admin bar avatar
Edwin Raben
Edwin Raben is een bevlogen wijnliefhebber en eigenaar van Edwines.com. Hij heeft ruime ervaring in de horeca waar hij als kok begon. Werkte als sommelier bij toprestaurants als Lauswolt, La Rive (Amstel Hotel) , de Zwethheul, Landgoed Wolfslaar (waar hij mede-eigenaar was) en de Echoput. Hij werd 4 keer bekroond als beste sommelier van Nederland tussen 1996 en tot 2006 en heeft ons land vertegenwoordigd op internationale podia. In 1997 werd hij 3e tijdens de wereldkampioenschappen voor sommeliers in Parijs. Hij is zeer veelzijdig (koffieproever, lid van Epe Bier Collectief, waterkenner) en heeft een wijnwebwinkel met bijzondere wijnen (Edwines.com), is public speaker, werkt voor vele wijnpromotiebureaus (Bordeaux, Médoc, Alsace, France Vin, New Zealand en vele andere) en schrijft columns voor diverse bladen. Hij is bovendien een veelgevraagd spreker voor seminars, trainingen en cursussen. In 2018 startte hij zijn eigen WSET Edwines School. Als voormalig voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommelier en lid van het ASI Examen Committee kent hij de Internationale sommelierwereld als geen ander.
0.0
0 total
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
€695,00