Nieuws

Ricardo Kreutz winnaar beste Hennessy cocktail

Ricardo tijdens de Spirit cursus

Tijdens de bekendmaking van de Lekker500 en de prijsuitreiking van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2024, won Ricardo Kreutz de beste cocktail gemaakt op basis van Hennessy Cognac. Hiermee won hij de WSET Level 2 Award in Spirit cursus aan de Edwines School.

Ricardo werkt met veel plezier al vijf jaar bij het sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht en was kandidaat bij de laatste editie van de Hennessy Gastvrijheidsprijs. In zijn gastronomische loopbaan heeft Ricardo diverse vakdiploma’s behaald en wordt daarin door zijn familie enorm gesteund en gemotiveerd. Ricardo heeft met een ijzersterke wil zijn hart kunnen volgen en gastvrijheid is voor hem dan ook een vanzelfsprekendheid. “De gasten bij binnenkomst tot aan vertrek onderdompelen in de wereld van hoogwaardige gastronomie vind ik geweldig om te mogen doen”.

Ricardo creëert "The Memory" cocktail.
Ricardo creëert “The Memory” Cocktail.

Hij viel enorm op bij de jury in een aantal onderdelen, waaronder het bedenken, maken en serveren van een cocktail op basis van Hennessy Cognac. Zijn cocktail genaamd “The Memory”, werd als beste door de jury beoordeeld op smaak, presentatie, techniek, storytelling, snelheid, serveren en originaliteit.

Daarmee won Ricardo een WSET Level 2 Award in Spirits Cursus van de Wine & Spirit Education Trust (www.wsetglobal.com) aan de Edwines School (www.edwinesschool.com). Inmiddels heeft hij de opleiding afgerond en wacht op de uitslag van het examen uit Londen.

We stelden een paar vragen aan Ricardo.

Wat vond je van de WSET Level 2 Award in spirits Cursus? 

School heb ik nooit leuk gevonden. Om het gebrek aan enthousiasme en leerzame stof die ertoe doet en waar je ook echt een verhaal uit kan halen om gasten te vertellen. Zodat de gasten ook een verhaal bij de spirit hebben die ze drinken. Wat bij deze cursus, WSET Level 2 award in Spirits, een heel ander verhaal was. Het verhaal achter de Spirits, de wijze waarop de les werd gegeven en de diepgang zijn precies de redenen die deze cursus wel hadden en zo goed maakte. En wat mij heel enthousiast heeft gemaakt om weer verder te gaan met mijn kennis in Spirits uit te bereiden. 

De prijsuitreiking van de Hennessy Gastvrijheidsprijs met winnares Marèl Disselhorst, geheel links Ricardo Kreutz winnaar van de beste cocktail.
De prijsuitreiking van de Hennessy Gastvrijheidsprijs met winnares Marèl Disselhorst, geheel links Ricardo Kreutz winnaar van de beste cocktail.

Je gaf aan dat je cursus heel goed vond. Wat maakte deze cursus voor jou zo goed?

De diepgang in zowel het proeven als de theorie, het is eigenlijk echt wel een moeilijke en ingewikkelde cursus en leerstof maar door middel van het enthousiasme van de docent (Edwin Raben van Edwines School) vlogen we door de theorie en werden moeilijke theorie stukken uit het boek ineens heel logisch en makkelijker te onthouden door de manier van les geven. (Het is de oprechte interesse en het enthousiasme van Edwin wat de cursus voor mij maakte). Ook maakte het tegelijkertijd proeven. Het leren herkennen en onthouden van spirits en het verhaal en historie ervan een stuk makkelijker. 

Want het verschil weten tussen cognac, armagnac of rum, dat is een ding”. 

Maar het leren begrijpen van de verschillende destilleermethodes, smaken en geuren die het aan de sprit geeft, dat is een ander verhaal. Dat vond ik ook het leerzame van de cursus, het naast elkaar ruiken en proeven van spirits zodat je duidelijke verschillen ziet, ruikt en proeft. Fijn om dit te kunnen vertalen naar de praktijk. Nu is het veel makkelijker om in te spelen op de smaak waar een gast naar opzoek is, omdat je zelf nu de smaken en geuren kent en ook herkent. 

Ricardo tijdens de Spirit les
Ricardo tijdens de Spirit les

Tot slot, wat is je favoriete spirit?

En wat ik mijn favoriete spirit dat vind ik een lastige vraag want ik vind heel veel spirits lekker, dus ik heb een top 3 gemaakt. 

  1. Cognac
  2. Rum
  3. whiskey

Recept “The Memory”.

Graag deelt Ricardo het recept van zijn winnende cocktail “The Memory

  • 40 ml. Hennessy VS Cognac
  • 20 ml. Cassero du Château de Beaufort (likeur van geroosterde zwarte bessen)
  • 10 ml. Cointrau
  • 10 ml. Droge witte Vermouth (Nouilly Prat)
  • 10 ml. Citroensap

Alle ingrediënten over ijs shaken en double strainen in cocktailglazen.  

Kijk voor informatie over de Spirit cursussen op Edwines School

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.